Prescriptia Dreptului de a cerere executarea silita
Avocat litigii banci: Litigiu Derulat impotriva Raiffeisen Bank SA
Prescriptia in esenta, reprezinta o sanctiune(ne limitam aici la creantele bancare)a creditorului ce a stat prea mult timp in pasivitate si un mijloc de aparare, a celui in favoarea cui a curs termenul(debitorului).
Prescriptia stinge dreptul de a mai solicita executarea silita.
Prescripția nu operează de drept sau din oficiu, ea trebuie invocata in cadrul unui proces de catre debitor, cu alte cuvinte doar instanta de judecata poate poate constata intervenirea prescripției.
Solutia la evitarea executarii silite a creantelor bancare, este actiunea in constatare a prescriptiei dreptului de a cere executarea silita.
Preintampinarea unei executari silite a creantelor bancare poate fi facuta prin actiunea analizata mai jos:
Avand in vedere ca instantele de judecata nu analizeaza din oficiu daca titlul executoriu si-a pierdut puterea executorie, exista riscul sa fiti executati pentru o creanta rezultata dintr-un contract ce si-a pierdut puterea executorie.
Pentru a preintampina acest fapt, exista actiunea in constatare prevazuta de art.35 cod procedura civila.
Mare atentie, aceasta este admisibila doar daca nu exista o executare silita in desfasurare.
Analiza in fapt:
Titlu executoriu contract de credit incheiat in 2013 cu Raiffeisen Bank SA, pentru o perioada de 60 luni.
In 2021 clientul a primit o somatie de plata de la Raiffeisen BANK SA prin mandatar Kruk Roamania SRL prin care era informat ca are de plata suma de 110685 lei cu un numar de 999 zile de intarziere.
Am solicitat in contradictoriu cu Raiffeisen Bank SA sa se constate intervenita prescriptia dreptului de a mai solicita executarea silita a contractului de credit.
La data de 16.06.2022 instanta a hotarat:
|
Părţi
|
Şedinţe
|