Contestatia la executare ! Afla totul despre aceasta procedura! Afla cum poti anula executare silita!
Ai probleme cu executorii judecatoresti? Avocat Lazar Ioan iti arata ce trebuie sa faci pentru a anula executarea!
Contestatia la executare
Mare atentie, executarile silite au crescut ca numar. Daca primiti acte de executare este obligatoriu sa ne contactati imediat.
Respecatnd terneul de 15 zile de la primirea actelor de executare toate executarilie silite pot fi contestate.
Daca sunteti in executare silita, apelati imediat la un specialist ,fiindca puteti scapa de plata datoriei pentru care sunteti executat silit.
Nu pierdeti termenul de 15 zile pentru a contesta executarea altfel sansa de a scapa de executarea silita se reduce la zero.
Contestatia la executare reprezinta singurul mijlocul procedural prin intermediul caruia puteti obtine desfiintarea actelor de executare silita.
Astfel aveti posibilitatea formularii contestatiei impotriva actelor de executare silita , in calitate de persoana interesata sau vatamata prin executare.
Prin urmare, contestatia la executare poate avea ca obiect orice neregularitate procedurala savarsita cu prilejul executarii silite.
Nereguralitatile procedurale se pot referi la :
nerespectarea dispozitiilor legale cu pivire la instiintarea debitorului despre inceperea executarii silite, prescriptia dreptului de a cere executarea silita, perimarea executarii,modul de realizare a publicitatii prevazuta de lege pentru realizarea licitatiei, etc.
Formulati contestatia la executare pentru a va apara de eventualele abuzuri ale creditorilor dumneavoastra.(banci, firme de recuperari, parteneri de afaceri)
Prin procedura contestatiei la executare se poate taxa refuzul executorului judecatoresc de a indeplini un act de executare in conditiile prevazute de lege.
Mare atentie, in situatia in care suteti executati silit in baza unei hotarari judecatoresti, instanta de executare nu poate reverifica imprejurarile care vizeaza fondul cauzei.
In acest mod s-ar incalca principiul autoritatii de lucrului judecat.
Daca sunteti executati silit in baza unui alt titlu executoriu ce nu emana de la o autoritate judecatoreasca( contract de credit) atunci principiul de mai susu nu poate fi aplicat, iar instanta este obligata in limita investirii acesteia prin cererea de chemare in judecata, sa verifice si fondul cauzei.
Competenta de solutionare a contestatiei la executare este instanta de executare, mai exact instanta de la domiciliul debitorului.
Termenul de formulare al contestatiei la executare este de 15 zile de la data la care ati primit actele de executare, cu aplicarea dispozitiilor din codul de procedura civila termenul este de 17 zile.
Puteti formula contestatie la executare in termen de 15 zile de la data cand :
- ati luat cunostinta de actul de executare pe care-l contestati sau de refuzul organului de executare, de a indeplini un act de executare ;
- daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie, daca aveti calitate de debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit.
- de la data primirii somatiei ori de la data cand ati luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu ati primit somatia sau executarea se face fara somatie.
Daca aveti calitatea de terta persoana ce ati pretins un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit, puteti formula contestatie la executare in termen de 15 zile de la efectuarea vanzarii ori de la data predarii silite a bunului.
Contestatia la executare se judeca cu procedura prevazuta pentru judecata in prima instanta care se aplica in mod corespunzator.
Contestatia prin care sesizati instanta de judecata trebuie sa cuprinda elementele prevazute de lege, pentru cererea de chemare in judecata.
La cererea de chemare in judecata veti alatura atatea copii cati parati sunt PLUS UNA PENTRU INSTANTA.
Contestatia la executare se timbreaza cu maximum 1000 lei, dar sunt situatii in practica cand instanta calculeaza la valoarea sumei executata silit depasind cu mult cei 1000 lei conform dispozitiilor OUG 80/2013.
Potrivit dispozitiilor legale judecarea contestatiei se face de urgenta şi cu precadere.
Pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, puteti formula in fata instantei competente cerere de suspendare a executarii silite.
Instanta poate suspenda executarea daca depuneti o cautiune in cuantumul fixat de instanta, in afara de cazul in care legea dispune altfel, IN PRACTICA DACA NU EXISTA UN IMOBIL CE URMEAZA A FI EXECUTAT SILIT INSTANTA NU SUSPENDA EXECUTAREA CHIAR DACA A FOST DEPUSA CAUTIUNEA.
Cautiunea nu va reprezenta mai mult de 10% din valoarea obiectului contestatiei.
In cazuri urgente, puteti formula cerere de suspendare provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare de catre instanta, in conditiile susmentionate .
Daca vi se admite contestatia la executare, instanta, dupa caz va anula actul de executare, contestat sau va dispune indreptarea acestuia, anularea ori incetarea executarii insuşi, anularea ori lamurirea titlului executoriu sau efectuarea actului de executare a carui indeplinire a fost refuzata.
Efectele admiterii contestatiei la executare in toate cazurile in care se desfiinteaza titlul executoriu sau inseşi executarea silita, aveti dreptul la intoarcere a executarii, prin restabilirea situatiei anterioare.
Contestatia la executare va scapa de executarea silita!