Sari la conținut

Contestatie La Executare in 2020!

Nu uita să dai share

Formulare  Contestie la  Executarea Silita In 2020

Cum Contest Executarea Silita ?

Explicatii practice pentru cei executati silit in 2020!

Ce vom prezenta mai jos se aplica pentru toti debitorii executati silit de catre banci recuperatori de creante, inclusiv perosane juridice.

Fiecare executarea silita si fiecare persoana la randul ei are o anumita particularitate, astfel ca sfatul nostru esta sa contactati un avocat specializat, acesta sa gaseasca in mod corect si real a motivelor de contestatie.

Ce trebuie sa faca o persoana care primeste o adresa de executare silita si este hotarat sa formuleze o contestatie la executare?

1.Imediat ce se primesc acte de executare ,termenul de contestatie la executare fiind de 15 zile, trebuie sa ia legatura cu un avocat specializat in executari silite, astfel se poate stabili in mod corect calea de urmat.

  1. Se formuleaza contestatia la executare silita, se depune la instanta de judecata(instanta de executare)in 2-3 exemplare alaturi de toate actele de executare primite( in mod normal actiunea se depune in atatea exemplare cate parti sunt plus una pentru instanta).

3.In situatia executarii silite imobiliare  se solicita si suspendarea executarii silite, dar ca si procedura mai rapida de suspendare a executarii se solicita si supendarea provizorie.

  1. Mare atentie suspendarea executarii silite este conditionata de plata unei cautiuni si de dovedirea unei urgente iminente, crearea unui prejudiciu ce nu poate fi indreptat de intoarcerea executarii silite.

Executarea silita incepe din momentul la care veti primi instiintare din partea bancii sau a angajatorului ca a fost infiintata poprirea .

5.contestatia la executare se poate formula impotriva oricarui act de executare silita.

REPETAM: IMEDIAT CE PRIMITI ACTE DE EXECUTARE SAU SUNTETI INSTIINTATI CA SUNTETI EXECUTATI ATAT PRIN POPRIRE CAT SI ASUPRA UNUI IMOBIL, TREBUIE SA LUATI LEGATURA CU UN AVOCAT SPECIALIZAT IN CONTESTATII LA EXECUTARE!

Cum contest executarea silita prin poprire?

Poprirea inseamna blocarea conturilor sau a veniturilor salariale de la angajator la cererea bancii, ifn-ului sau recuperatorului de creanta.

Un motiv  de contestatie la executare silita, ar putea sa fie prescriptia datoriei, insa toate elementele de nulitate a executarii silite trebuiesc verificate in mod concret si invocate ca atare in contestatia la executare.

Daca sunt in procedura de licitatie a imobilului, cum contest executarea silita si cum pot sa opresc aceasta procedura?

  1. Suspendarea executarii silite in cadrul contestatiei la executare;
  2. Suspendarea provizorie a executarii silite;
  3. Notificarea de dare in plata(aici suspendarea executarii silite se face de drept, imediat ce se primeste de catre creditor notificarea)

 

Motive de contestatie la executare silita in 2020:

 

  1. Pretul de vanzare al imobilului este prea mic(pret derizoriu)
  2. Raportul de expertiza este facut in mod incorect
  3. Nu sunt respectat dispozitiile legale referitoare la publicatia de vanzare si publicitatea acesteia
  4. Necomunicarea notificarii de scadenta anticipata a creditului

Pot sa invoc existenta clauzelor abuzive in cadrul contestatiei la executare?

Conform  deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene din cauza C-75/19 toti cei care sunt executati silit de catre banci sau ifn-uri, pot formula contestatie la executare chiar daca a fost depasit  termenul de 15 zile.

Verificati contractul cu un avocat specializat si daca sunt identificate clauze abuzive, iar dumneavoastra sunteti executat silit, acestea pot fi atacate pe calea contestatiei la executare.

Un alt motiv de contestatie este lipsa sumei pentru care se face excutarea silita din dispozitivul incheierii de incuviintarea a executarii silite.

Este posibil ca dumneavoastra ca un om de buna credinta sa renuntati la formula contestatie la executare silita si sa fiti de acord cu poprire.

Mare greseala, nu de putine ori am fost contactat de oameni care trebuiau sa teremine de achitat debitul, prin poprire, si s-au trezit cu adrese de actualizari de sume ce erau la fel de mari ca si debitul initial.

Acesta este un alt motiv de contestatie la executare, recuperatorul de creante nu are dreptul sa mai adauge dobanzile contractuale.

Astfel, daca se intampla acest lucru, puteti invoca aspectul acesta pe calea contestatiei la executare avand in vedere urmatorul :

Art. 55  OUG  52/2016

Formaland contestatie la executare silita in 2020  aveti sansa sa anulati o executare demarata in mod ilegal.

(2) Prin excepţie de la prevederile art. 53 alin. (1) şi ale art. 54 alin. (1), dobânda penalizatoare se aplică la datoria exigibilă. Se interzice perceperea altor dobânzi după declararea scadenţei anticipate.

(3) Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare. (4) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanţă de către consumator. (5) Perioada dintre declararea scadenţei anticipate şi declanşarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

Puteti vizualiza, AICI, ca si model de anulare a actualizarilor  facute de KRUK ROMANIA SRL, dupa ce debitorul terminase de achitat prin poprire suma executata.

Ceea ce trebuie sa faceti , este sa fiti vigilenti si sa verificati cu un avocat specializat, daca executarea silita pornita, este legala.

 


Nu uita să dai share
Hai sa vorbim
1
*** Avocat Lazar Ioan ***
Salut,
Ai nevoie de ajutor?