Sari la conținut

Venitul in Acord Global

Nu uita să dai share

Venitul in Acordul Global

 Despre venitul  in acord global va prezentam un articol in vara acestui an, acum revenim cu rezultatul final asteptat.

RECALCULAREA CUANTUMULUI PENSIEI PRIN VALORIFICAREA ADEVERINTEI IN ACORD GLOBAL 

*Mai jos puteti afla ce trebuie sa faceti pentru a valorifica adeverinta privind acordul global!

Metode de contestare a deciziilor de pensionare  sau de respingere a cereriilor de recalculare.

Contestare decizie pensionare ,

In situatia  in care v-ati desfasurat activitatea si in acord global iar Casa de Pensii de care apartineti, nu a luat in considerare adeverinta privind acordul global, trebuie sa stiti ca puteti chema in judecata Casa de Pensii in vederea obtinerii drepturilor ce vi se cuvin,mai exact in vederea recalcularii dreptului la pensie ca urmare a valorificarii adeverintei privind desfasurarea muncii si in acord global.

Decizia prin care v-a fost stabilit dreptul la pensie TREBUIE CONTESTATA in termen de 45 zile de la data la care ati luat cunostinta de respectiva decizie.

Contestatia se inregistreaza la  Tribunalul de la domiciliul dumneavoastra.

Dupa ce primiti decizia de respingere , se depune contestatie la Tribunal pentru a solicita anularea deciziei de pensionare pentru neluarea in considerare a adeverintei privind acordul global, obligarea Casei de Pensii sa emita o noua decizie privind acordarea pensiei si restituirea diferenţelor de drepturi de pensie aferente acestei recalculari începând cu data depunerii contestatiei la Casa de Pensii emitenta a deciziei de pensionare.

Este intradevar o procedura destul de greoaie insa rezultatul este pe masura asteptarilor:

  1. Pensia se recalculeaza de la momentul la care depuneti cererea de recalculare la CASA DE PENSII
  2. Valoarea punctelor recalculate nu sunt de neglijat, marindu-se pensia si cu 500-600 lei.

 

Art. 1 din Decretul nr. 389/1972 cu privire la contribuția pentru asigurările sociale de stat dispunea că angajatorii să verse la bugetul asigurărilor sociale de stat o contribuție de 15 % asupra câștigului brut realizat de personalul lor salariat.

În conformitate cu dispozitiile art. 3 din Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat și asistență socială – dreptul comun în materie anterior Legii nr. 19/2000 – dreptul la pensie era recunoscut tuturor cetățenilor care au desfășurat o activitate permanentă pe baza unui contract de muncă și pentru care angajatorii au plătit contribuția de asigurări sociale prevăzută de lege.

Principiul contributivității este reiterat atât în Legea nr. 19/2000, prin art. 2 lit. e)  cât și în Legea nr. 263/2010, prin art. 2 lit. c) şi art.3 alin (1) lit a.

Pentru stagiile de cotizare realizate ulterior datei de 1 aprilie 2001, data intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000, acest principiu este respectat.

Pentru stagiile de cotizare realizate sub imperiul reglementărilor anterioare, soluția se impune a fi aceeași, întrucât pe de o parte, se afirmă în art. 2 al Legii nr. 19/2000 ca sistemul public se organizează și funcționează având la bază principiul contributivității (conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor de asigurări sociale plătite), iar pe de altă parte, același legiuitor limitează fără nicio justificare aplicarea acestui principiu, înlăturând din calculul pensiilor anumite venituri și sporuri obținute anterior datei de 1 aprilie 2001, pe motiv că nu ar fi avut caracter permanent.

Veniturile realizate in sistem de acord global trebuie luate in considerare la calcularea drepturilor de pensie deoarece retribuirea în acord global presupunea salarizarea angajaților în funcție de realizările profesionale.

Baza respingerii acestor venituri este sustinuta de reglementarea defectuasa din legea 19/2000 preluata intocmai de catre legea 263/2010, ce spune ca se iau in calcul doar veniturile cu caracter permanent.

Ceea ce interesează nu este caracterul permanent sau nepermanent al unor venituri, ci faptul pentru aceste venituri chiar si nepermanente statul a incasat contributiile sociale insa refuza sa le ia in considerare si pe acestea.

Astfel, dupa aproximativ 1 an  am primit decizia de recalculare a pensiei cu luarea in calcul a venitului global astfel de la 1,385 puncte in urma recalcularii clientul a obtinut 1,625 puncte rezultand o diferenta la acest moment calculata astfel:

1,385 puncte*1265 punctul de pensie=1752 lei

1,625 puncte*1265 punctul de pensie=2055,62 lei

Astfel in urma recalcularii clientul va recupera din urma diferenta(punctul de pensie era 1100 lei pana la 1 septembrie) plus o marire de 303 lei la pensie.

 

 

Pentru mai multe detalii, ne puteti contacta AICI

TEL. 0721449675


Nu uita să dai share
Hai sa vorbim
1
*** Avocat Lazar Ioan ***
Salut,
Ai nevoie de ajutor?