Jasa SEO profesional Jasa SEO profesional
no comments

Prescriptia in Practica

Prescritia  in practica, cesiunile de creante

Pentru ca viata ta conteaza revenim cu aspecte din dosarele de executare silita anulate.

Firmele de recuperari creante demareaza executarea silita impotriva debitorilor in baza unor contracte bancare(contracte cesionate), pentru contravaloarea intregului credit, folosind, in majoritatea cazurilor,notificarea de cesiune de creante ca fiind si notificare de declarare a scadentei anticipate.

Astfel firmele de recuperari considera ca de la data cesiunii incepe sa curga teremenul de 3 ani consacrat de institutia prescriptiei dreptului de a mai solicita executarea silita.

Dar haideti sa analizam contractele de credit:

-majoritatea contractelor contin clauze  ce prevad ca banca are dreptul sa declare scadent creditul in termen de 30, 60, 90 zile de la data ultimei plati

-firma de recuperari creante DDM  INVEST  III  AG prin DDM  DEBT  ROMÂNIA  SRL , spune ca se poate declara un credit scadent anticipat si la 10 ani de la data ultimei plati.

– mai mult ei sustin ca banca adre dreptul dar nu si obligatia de a declara scadenta astfel ca aceasta se pornet odata cu notificarea de cesiune,

-in aceasta situatie un contract de credit poate fi considerat imprescriptibil, scadenta putand fi declarat si la 10,15,20 de ani de la dat ultimei plati.

In analiza celor de mai sus se mai naste o intrebare: de cand incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de a mai solicita executarea silita?

In opinia noastra, sustinuti si de procesele castigate in 17 ani, consideram ca data ultimei plati, reprezinta data concreta si certa  de la care curge termenul.

Data de la care se naste dreptul de a cere  executarea silita reprezinta momentul, in raport cu care creditorul poate solicita debitorului executarea obligatiei, intrucat aceasta a devenit exigibila.

Astfel institutia precriptiei vine sa apere interesele debitorilor in raport de un creditor care timp de 3 ani sta in pasivitate si dintr-o data devine interesat in recuperarea creantei.

Am precizat mai sus ca acele clauze contractuale care arata dreptul unui creditor, dar nu si o obligatie de a declara scadenta unui credit, nu poate fi primita in instanta, debitorul obligatiei nu poate depinde doar de vointa exclusiva a creditorului de a scadenta sau nu contractul.

-nu de putine ori am intalnit aparari ce spun ca prin incheierea contractului de cesiune a fost intrerupt termenul de prescriptie.

Cesiunea creantei  nu a intrerupt si nici nu a suspendat termenul prescriptiei, cauzele fiind strict si limitativ prevazute de lege.

Creanta este preluata de cesionar in forma in care se gaseste in patrimoniul creditorului initial, la data cesiunii.

Concluzionand, data de la care se naste dreptul de a solicita executarea silita este data de de momentul exigibilitatii crditului, dar nu raportata doar la vointa creditorului:

  • 30 zile de la data ultimei plati
  • 60 zile de la data ultimei plati
  • 90 zile de la data ultimei plati

Apararea firmei de recuperari creante nu a avut nicio sansa :

Contestator
DDM INVEST III AG –Intimat

 

Şedinţe

19.02.2021
Ora estimata: 10:30
Complet: 27-CIVIL
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite contestaţia la executare formulată de contestatoarea      ––––––––- în contradictoriu cu intimata DDM INVEST III AG. Anulează încheierea de încuviinţare a executării silite din data de 08.09.2020, pronunţată de Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti în dosarul nr.          /303/2020. Anulează executarea silită pornită de intimată împotriva contestatoarei în dosarul de executare nr. 3848/2020, instrumentat de BIROUL EXECUTORILOR JUDECĂTOREŞTI ASOCIAŢI CĂTĂLIN VIŞAN şi MANUEL-ANDREI DORCIOMAN şi toate actele de executare silită întocmite în dosarul menţionat. Respinge, ca nefondată, cererea de întoarcere a executării silite. Obligă intimata să achite contestatoarei suma de            de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în onorariu apărător. Respinge, în rest, ca nefondată, cererea de acordare a cheltuielilor de judecată. În baza art. 717 alin. (2) NCPC, obligă intimata să achite BIROULUI EXECUTORILOR JUDECĂTOREŞTI ASOCIAŢI CĂTĂLIN VIŞAN şi MANUEL-ANDREI DORCIOMAN suma de 157,08 lei, cheltuieli de fotocopiere a dosarului de executare silită nr. 3848/2020. Executorie. Cu drept numai de apel, în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel şi motivele apelului se depun, sub sancţiunea nulităţii, la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti. Conform art. 720 alin. (4) NCPC, hotărârea se va comunica din oficiu, la rămânerea definitivă, către BIROUL EXECUTORILOR JUDECĂTOREŞTI ASOCIAŢI CĂTĂLIN VIŞAN şi MANUEL-ANDREI DORCIOMAN. Pronunţată astăzi, 19.02.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de grefa instanţei.
Document: Hotarâre  1577/2021  19.02.2021

Va rugam sa ne comunicati parerile si intrebarile dimneavoastra, poate reusim sa imbunatatim articolul.

Hai sa vorbim
1
*** Avocat Lazar Ioan ***
Salut,
Ai nevoie de ajutor?