Sari la conținut

Prescriptia in cazul cesiunilor de creanta

Nu uita să dai share

Prescritia extinctiva cu aplicare practica in cazul cesiunilor de creante

 

Firmele de recuperari creante demareaza executarea silita impotriva debitorilor in baza unor contracte bancare(contracte cesionate), pentru contravaloarea intregului credit, folosind, in majoritatea cazurilor,notificarea de cesiune de creante ca fiind si notificare de declarare a scadentei anticipate.

 

Astfel firmele de recuperari considera ca de la data cesiunii incepe sa curga teremenul de 3 ani consacrat de institutia prescriptiei dreptului de a mai solicita executarea silita.

 

Dar haideti sa analizam contractele de credit:

 

-majoritatea contractelor contin clauze  ce prevad ca banca are dreptul sa declare scadent creditul in termen de 30, 60, 90 zile de la data ultimei plati

 

-firma de recuperari creante Kruk Romania SRL, spune ca se poate declara un credit scadent anticipat si la 10 ani de la data ultimei plati.

 

– mai mult ei sustin ca banca are dreptul dar nu si obligatia de a declara scadenta astfel ca aceasta se porneste odata cu notificarea de cesiune,

 

-in aceasta situatie un contract de credit poate fi considerat imprescriptibil, scadenta putand fi declarat si la 10,15,20 de ani de la dat ultimei plati.

 

In analiza celor de mai sus se mai naste o intrebare: de cand incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de a mai solicita executarea silita?

 

In opinia noastra, sustinuti si de procesele castigate in 12 ani, consideram ca data ultimei plati, reprezinta data concreta si certa  de la care curge termenul.

 

Data de la care se naste dreptul de a cere  executarea silita reprezinta momentul, in raport cu care creditorul poate solicita debitorului executarea obligatiei, intrucat aceasta a devenit exigibila.

 

Astfel institutia precriptiei vine sa apere interesele debitorilor in raport de un creditor care timp de 3 ani sta in pasivitate si dintr-o data devine interesat in recuperarea creantei.

 

Am precizat mai sus ca acele clauze contractuale care arata dreptul unui creditor, dar nu si o obligatie de a declara scadenta unui credit, nu pot fi primite in instanta, debitorul obligatiei nu poate depinde doar de vointa exclusiva a creditorului de a scadenta sau nu contractul.

 

-nu de putine ori am intalnit aparari ce spun ca prin incheierea contractului de cesiune a fost intrerupt termenul de prescriptie.

– sau, am preluat creanta in 2016 iar executarea a fost solicitata in 2018, astfel a fost intrerupt termenul.

Creanta este preluata de cesionar in forma in care se gaseste in patrimoniul creditorului initial, la data cesiunii.

 

Concluzionand, data de la care se naste dreptul de a solicita executarea silita este data de de momentul exigibilitatii creditului, dar nu raportata doar la vointa creditorului:

 

  • 30 zile de la data ultimei plati
  • 60 zile de la data ultimei plati
  • 90 zile de la data ultimei plati

 

Va rugam sa ne comunicati parerile si intrebarile dimneavoastra, poate reusim sa imbunatatim articolul.

 


Nu uita să dai share
Hai sa vorbim
1
*** Avocat Lazar Ioan ***
Salut,
Ai nevoie de ajutor?