Sari la conținut

Poprirea pe Contul Bancar 2020

Nu uita să dai share

Poprirea Pe Contul Bancar 2020

Poprirea pe contul bancar este una dintre formele de executare silita prevazute de codul de procedura civila

Este o procedura prin care  care accesul la conturile bancare este blocat.

Popriea, este o masura temporara ce trebuie sa respecte anumite limite, daca aceste limite nu sunt respectate, executarea silita poate fi anulata printr-o contestatie la executare silita.

In situatia primirii la domiciliu a unei adrese de poprire, mergeti la un avocat  specializat pentru analiza, acesta este in masura sa stabileasca daca aceste limite sunt respectate.

Cateva intrebari si raspunsurile consideram noi corecte la acestea

Am contul blocat si nu am primit nimic la domiciliu, executorul a procedat corect?

Raspunsul este DA, poprirea se infiinteaza fara sa ca debitorul sa fie anuntat.

Insa executorul are obligatia sa trimita totusi actele de executare si la domiciliul debitorului, dupa infiintarea popririi.

Practic se considera ca aceasta procedura de a infiinta poprirea si dupa sa transmita instiintarea despre executare, este o masura de a proteja interesele creditorului.

Art. 729 precizeaza foarte clar care sunt limitele urmăririi veniturilor băneşti:

Daca discutam despre salarii si pensii,precum si de alte sume ce se platesc periodic debitorului , acestea pot fi poprite dupa cum urmeaza:

– o  singura poprire:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii; – adica daca trebuie sa platiti o pensie de intretinere.

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

SALARIUL MINIM NET PE ECONOMIE POATE FI URMARIT DOAR PENTRU PARTEA CE DEPASESTE JUMATATE DIN ACEST CUANTUM

In cazul  concedierii  sau daca primiti o compensatie pentru desfacerea contractului de munca ori ajutor pentru incapacitatea temporara de munca sau aveti un ajutor de somaj, acesti bani nu pot fi popriti decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

Ce sume de bani nu pot fi executate silit deloc prin poprirea pe contul bancar ?

Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

Se poate stopa poprirea pe contul bancar?

Da, se poate, astfel:

In primul rand trebuie sa fie formulata o contestatie la executare in care sa solicitati si suspendarea executarii silite, insa pentru o reusita a acesteia executarea silita trebuie sa fie efectuata printoate formele, mobiliara, imobiliara si prin poprire.

In situatia in care se suspenda executarea silita interdictia de pe contul bancar se ridica imediat dupa ce obtineti o sentinta de suspendare a executarii silite, astfel poprirea pe contul bancar  dispare pana la solutionarea contestatiei la executare silita.

Suspendarea executarii silite se poate face doar la instanta de judecata.

Ce fac daca banca imi blocheaza contul si opreste mai mult decat are voie sau nu imi elibereaza diferenta de bani ramasa?

In primul rand, trebuie sa verificam daca adresa de poprire a fost formulata in mod corespunzator.

Mergem la banca si discutam concret despre sursa banilor ce intra in acel cont.

Daca avem poprire si la angajator si pe contul in care intra salariul, trebuie sa solicitam de la angajator o adeverinta din care sa reiasa ca a fost infiintata poprirea la el iar banca trebuie sa deblocheze contul.

Se poate merge si la executor cu adeverinta pentru a debloca contul pentru sumele de bani ce reprezinta salariul.

Abuzul bancii poate  fi oprit cu ajutorul instantei de judecata prin contestatia la executare silita.

Practic este necesar sa formulati o contestatie la executare silita si sa invocati aceste aspecte ce tin de ilegala masura a popririi asta doar daca executorul refuza sa dea curs solicitarii dvs. de ridicare a popririi sau tertul poprit adica banca, nu-si indeplineste obligatiile in limita in care sa nu va prejudicieze in calitate de debitor.

Astfel, daca sunteti in situatia de a fi executat silit fie prin poprire, imobiliar sau mobiliar, puteti verifica legalitatea actelor de executare silita prin intermediul contestatiei la executare silita.

Mai jos solutia instantei intr-o astfel de situatie de poprire pe cont in 2020:

Părţi

NumeCalitate parte
Contestator
INVESTCAPITAL LTDIntimat

 

 

Şedinţe

05.02.2020
Ora estimata: 09:00
Complet: C22 – civil şi executări
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite contestaţia la executare. Anulează executarea silită însăşi în dosarul de executare nr.952/2019 al SPEJ Dobra & Caliman, inclusiv a încheierii de încuviinţare a executării silite. Admite cererea de intoarcere a executarii silite şi obligă intimata să restituie contestatorului toate sumele executate in dosarul de executare nr.952/2019 al SPEJ Dobra & Caliman. Obligă intimata la plata către contestatoare a cheltuielilor de judecată în cuantum de 965,61 lei, reprezentand onorariu avocat si cheltuieli de fotocopiere a dosarului de executare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, apel care se va depune la Judecătoria Sector 4 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi 05.02.2020.
Document: Hotarâre  1552/2020  05.02.2020

 

 

Av.Lazar Ioan

contact@avocatlazarioan.ro

0721449675

 


Nu uita să dai share
Hai sa vorbim
1
*** Avocat Lazar Ioan ***
Salut,
Ai nevoie de ajutor?