Sari la conținut

Afla cu se poate obtine grupa de munca superioara!

carte de munca
Nu uita să dai share

Cum putem obtine grupa de munca superioara pentru activitatile efectuate inainte de 2001?

Obtinere Grupa I de munca!

 

Incadrarea unei activitati desfasurate de o persoană într-o grupa de munca, presupune un proces de analiză a condiţiilor concrete în care se desfasoară aceasta activitate, însa angajatorul împreuna cu sindicatele erau singurii in măsura sa nominalizeze persoanele care se incadreaza în grupa I sau II de muncă.

Potrivit ar. 3, alin 1din Ordinul 50/1990 beneficiaza de incadrarea in grupele I si II de munca, potrivit celor mentionate , fara limitarea numarului, personalul care este in activitate:muncitori, ingineri, subingineri, mistri, tehnicieni, personal de intretinere, precum si alte categorii de personal care lucreaza efectiv  la locurile de munca si activitatile prevazute in anexele 1 si 2.

Stabilirea incadrarii unei persoane în grupa de munca se realizeaza in concret, prin raportare la atributiile efective ale meseriei si la conditiile de munca in care fiecare salariat isi desfasoara activitatea.

Beneficiul grupei de muncă nu se acordă dincolo de condiţiile actului normativ cadru, doar prin raportare la eventuale condiţii dificile sau grele de muncă, indiferent de profesia, locul de muncă sau activităţile desfăşurate, ci prin analiza îndeplinirii condiţiilor impuse de actul normativ.”

Astfel Decizia nr. 258/20.09.2004 a ICCJ stabileste clar ca nu se poate restrange aplicarea Ordinului 50/1999 numai la activitatile si functiile prevazute in forma initiala a actului , in lipsa unor dispozitii expres a insusi organului de autoritate emitent sau a unui act normativ de ordnin superior.

Daca a-ti lucrat in fostele intreprinderi de stat iar locurile de munca nu au fost incadrate in grupa I sau II de munca, va puteti solicita drepturile dumneavoastra.

Exemplu de ce a fost invocat  intr-o actiune castigata:

Mai mult decata atat datorita acestor riscuri mentionate mai sus am beneficiat de sporuri pentru conditii deosebite, ceea ce intareste si mai mult solicitarea mea, datorita efectelor nocive asupra calitatii muncii si starii de sanatate.

Potrivit art. 3 din Ordinul 50/1999 * Beneficiază de încadrarea în grupele I și II de muncă, potrivit celor menționate, fără limitarea numărului, personalul care este în activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maiștri, tehnicieni, personal de întreținere și reparații, controlori tehnici de calitate, precum și alte categorii de personal care lucrează efectiv la locurile de muncă și activitățile prevăzute în anexele nr. 1 și 2.* iar at. 7 precizeaza ca incadrarea în grupele I și II de muncă se face proporțional cu timpul efectiv lucrat la locurile de muncă incluse în aceste grupe.

In sectia Cazangerie  se lucra cu:

-presiuni ridicate in momentul efectuarii controlului cazanelor;

-nivel ridicat de zgomot pe toata perioada lucrata;

-suprasolicitare psihica datorata responsabilitatii deciziilor si a urmarilor acestora privind functionarea intregii activitati de productie;

-intoxicatie datorita fumului de la aparatele de sudura, microparticule de la aparatele de poolizat;

-manavrarea de piese de dimensiuni mari de pana la 20-30 m.

Totodata tinem sa precizam ca relevant in a se stabili incadrarea in grupa I de munca este si locul unde se desfasura activitatea mai exact hale care nu erau prevazute cu sisteme de ventilatie pentru evacuarea fumului si a particulelor de la aparate de polizat, interiorul cazanelor unde trebuia sa facute verificari , indreptari cu ciocanele, polizari si eventuale suduri pentru ca acele piese sa fie perfecte, lucrul la intaltime avand in vedere dimeniunea cazanelor.

Aveti nevoie de o consultatie juridica pentru a verifica acest fapt?

Va stam la dispozitie , nu ezitati sa ne contactati!

 


Nu uita să dai share
Hai sa vorbim
1
*** Avocat Lazar Ioan ***
Salut,
Ai nevoie de ajutor?