Sari la conținut

Ce puteti face cand depasiti termenul de a formula contestatie la executare!

Nu uita să dai share

Ati primit acte de la executorul judecatoresc? Vedeti ce aveti de  facut pentru a va apara drepturile.

Recuperatorii de creante asta  asteapta, ca cei executati silit sa nu se apare si sa piarda termenul de a formula  contestatie la executare silita.

Termenul de contestatie la executare este cel prevazut de codul de procedura civila, de 15 zile.

Firmele de recuperari gen, Kruk Romania,SECAPITAL SARL, Getback Recovery , Prosperocapital, Investcapital, Intrum DEBT Finance, au o practica de tergiversare pentru a scoate debitorul in afara termenului de formulare al contestatiei la executare.

Se poate  contesta executarea silita desi  a fost depasit termenul de formulare prin Repunerea in Termenul de Contestatie la Executare, institutie prevazuta de codul de procedura civila.

Executarea silita reprezinta problema fundamentala cu care se confrunta majoritatea celor imprumutati, cu precadere a celor imprumutati in era creditului cu buletinul.

Aproximativ 5-10% dintre acestia, cunosc faptul ca aceasta poate fi contestata in 15 zile de la primirea actelor de executare sau de la infiintarea popririi.

Cum putem formula contestatia daca a fost depasit acest termen de 15 zile?

Asa cu am precizat Noul Cod de Procedura Civila prevede institutia repunerii in termen.

Potrivit art. 186 (1), partea care a pierdut un termen procedural va fi repusa in termen numai daca dovedeste ca intarzierea se datoreaza unor motive temeinic justificate.

 

Comunicarea actelor la o adresa gresita. Cum procedam?

Desi creditorul cunoaste actuala adresa a debitorului,CEREREA DE EXECUTARE ESTE FORMULATA PE VECHEA ADRESA, executorul judecatoresc  transmite actele de executare la vechea adresa a acestuia.

Ce putem face  in aceasta situatie?

Daca in cartea de identitate aveti un alt domiciliu fata de actele de executare, repunerea in termenul de a formula contestatia opereaza si este admisa de catre instanta.

Odata demonstrat acest lucru in fata instantei de judecata, contestatia la executare se poate judeca fara probleme.

Apreciem ca este foarte important sa stabilim in mod clar momentul de cand incep sa curga cele 15 zile reglementat de art. 715 cod procedura civila.

Potrivit art. 715 alin. 1 cod procedura civila, daca prin lege nu se prevede altfel, contestatia privitoare la executarea silita propriu-zisa se poate face in termen de 15 zile de la data cand:

  • contestatorul a luat la cunostinta de actul de executare pe care il contesta;
  • cel interesat a primit comunicarea ori, dupa caz, instiintarea privind infiintarea popririi.

1.Sa spunem ca avem o executare silita inceputa in 2016 pe vechea adresa a debitorului iar in 2018 primeste de la banca un SMS precum ca i-au fost blocate conturile.

Daca in cartea de identitate debitorul are domiciliul schimbat inainte de inceperea executarii silite(2016) atunci acesta este in termen sa solicite anularea tuturor actelor de executare efectuate in acel dosar, chiar daca acesta a fost inregistrat si incuviintat in 2016.

2.In aceiasi situatie se afla si debitorul plecat in afara tarii,  caruia i-au fost comunicate actele de executare silita, in perioada respectiva.

Lucra in afara tarii, nu avea cunostinta de existenta actelor de executare, si a aflat in momentul in care a ajuns in tara.

   Situatiile in care o contestatie poate fi repusa in termen difera iar instantele incep sa aplice dispozitiile stabilite de codul de procedura civila.

Nu trebuie sa cedati presiunilor sau amenintarilor venite din partea firmelor de recuperare a creantelor.

Vreti sa aflati  cum functioneaza contestatia la executare?

Ne puteti contacta pe:

email

whatsApp,

facebook ,

telefonic 

prin intermediul formularului de mai jos  si vom gasi o solutie pentru dumneavoastra.

 


Nu uita să dai share
Hai sa vorbim
1
*** Avocat Lazar Ioan ***
Salut,
Ai nevoie de ajutor?