Recuperarea drepturilor salariale restante
Angajatorul „a uitat” sa te plateasca!
Mai jos regasiti ce pasi trebuie sa parcurgeti pentru recuperarea acestora:
Solicitare scrisa catre angajator prin intermediul unui avocat
Potrivit dispozitiilor legale, angajatorul are obligatia sa plateasca salariile inaintea oricaror alte datorii. Salariul reprezinta compensatia muncii depusa de salariat in baza contractului individual de munca, iar pentru munca prestata in baza contractului individual de munca, fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.
Plata salariilor se dovedeste printr-un extras de cont (in cazul virarii in cont), respectiv prin semnarea statelor de plata.
Notificare catre Inspectoratul Teritorial de Munca
Se poate intocmi o notificare pentru a informa Inspectoratul Teritorial de Munca in legatura cu aceasta situatie. Inspectoratul este obligat sa raspunda salariatului in cel mult 30 de zile.
In mod normal, acesta notificare este precedata de un control la angajator, ce il va determina sau nu sa achite salariile restante.
Cerere de chemare in judecata
Mare atentie aici, recuperarea salariilor se va face in termen de cel mult 3 ani de la data la care angajatorul ar fi trebuit sa achite aceste datorii.
De asemenea, plata partiala a salariilor restante nu il salveaza pe angajator de obligarea la achitarea diferentelor ramase. Mai mult decat atat , angajatul are dreptul sa solicite obligarea angajatorului la plata unei dobanzi legale pe langa salariile restante.
Salariatul poate beneficia de salariile restante precum si de dobanda legala numai in cazul unei actiuni in instanta.
Potrivit a rt.1. 535 NCC in cazul in care o suma de bani nu este platita la scadenta, creditorul are dreptul la daune moratorii.
Iar potrivit art. 1381 alin. 3 NCC, in cazul executarii cu intarziere a obligatiei de plata a unei sume de bani, indiferent de izvorul contractual ori delictual al obligatiei, daunele-interese sub forma dobanzii legale se datoreaza, fara a se face dovada unui prejudiciu.
In vederea recuperarii drepturilor salariale restante, aveti posibilitatea sa va adresati Tribunalului in circumscriptia caruia aveti domiciliul/resedinta sau locuinta statornica.
Intrucat in litigiile de munca sarcina probei revine angajatorului, acesta va trebui sa fata dovada in fata instantei ca v-au fost achitate drepturile salariale pe care le reclamati.
Recuperarea drepturilor salariale.
Av. Lazar Ioan
Tel. 0721449675
contact@avocatlazarioan.ro