Perimarea Executarii NCPC
Dosar nr. /299/2023
R O MÂNIA
JUDECATORIA SECTORUL 1 BUCUREȘTI
SECȚIA 1 CIVILĂ
Sentința civilă nr. 9376/2023
Ședința publică 13.12.2023
Instanța constituită din:
PREȘEDINTE:
Pe rol judecarea cauzei civile privind pe contestatoarea POLITIA LOCALĂ SECTOR I BUCUREȘTI și pe , având ca obiect contestație la executare.
Dezbaterile au avut loc în ședința publică din data de 29.11.2023, fiind consemnate în încheierea de ședință de la acea dată, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
INSTANȚA,
Deliberând asupra cauzei civile defată, retine următoarele:
Prin contestatia la executare înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului I București, sub nr. /299/2023, la data de 24.04.2023, formulată de contestatorul POLIȚIA LOCALĂ SECTOR 1 BUCUREȘTI, în contradictoriu cu intimatul , s-a solicitat instanței constatarea perimării executării silite ce face obiectul dosarului de executare silită nr. 330/R/2019.
In motivare, contestatoarea a precizat că executarea silită este perimată în dosarul de executare nr. /R/2019, întrucât executorul judecătoresc a dispus mai întâi o expertiză în luna decembrie 2019, iar ulterior abia la data de 10.04.2023 a fost comunicată Încheierea din 29.03.2023 prin care s-a numit un nou expert contabil.
Prin urmare, conteststatoarea a indicat că dosarul de executare a fost lăsat în nelucrare mai mult de 6 luni.
În drept, au fost invocate prevederile art. 697 și urm. C.pr.civ..
In proba!iune, s-a solicitat încuviințarea probei cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei.
Cererea este scutită de la plata taxei judiciare de timbru și a cauțiunii, conform art. 7 din OG nr. 22/2002.
La data de 05.07.2023 executorul judecătoresc a depus copie certificată de pe dosarul de executare nr. /R/2019, indicând și cuantumul cheltuielilor de fotocopiere ca fiind în cuantum de 78,54 lei, acestea din urmă fiind achitate de către contestatoare.
La data de 25.08.2023 intimatul a depus la dosarul cauzei note scrise, prin care a solicitat respingerea contestației la executare, ca neîntemeiată, având în vedere faptul că nu sunt îndeplinite condițiile prescrise de lege pentru a fi constatată intervenită perimarea.
Instanța, față de dispozițiile art. 258 C.pr.civ. coroborat cu art. 255 C.pr.civ. a
încuviințat pentru părți proba cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei, considerând proba drept admisibilă, concludentă și utilă în soluționarea cauzei.
Analizând ansamblul materialului probator administrat în prezenta cauză, instanta retine următoarele considerente:
În fapt, prin cererea de executare silită înregistrată pe rolul executorului judecătoresc( f. 28) s-a solicitat punerea în executare a titlului executoriu reprezentat de Sentința civilă nr. din 12.05.2017 pronunțată de Tribunalul București Secția a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal în dosarul nr. 43 12/3/2017.
Executarea silită a fost încuviințată prin Încheierea pronunțată la data de 07.06.2019 de către Judecătoria Sectorului I București în dosarul nr. 16559/299/2019.
In ceea ce privește procedura aplicabilă prezentei cereri, instanța reține aplicabilitatea Codului de procedură civilă 2010 — Legea nr. 134/2010, publicată în M.Of. nr. 545 din 03.08.2012, republicată în temeiul art. 80 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010, publicată în M.Of. din 30.05.2012 — intrat în vigoare la data de 15 februarie 2013.
Potrivit art. 3 din Legea nr. 76/2012 privind punerea în aplicare a Codului de procedură civilă „ Dispozitiile Codului de procedură civilă se aplică numai proceselor și executărilor silite începute după intrarea acestuia în vigoare
Instanța astfel consideră că executarea este începută în 2019, reținând că aplicabil în procedură de față este Codul de procedură civil intrat în vigoare în 2013.
În drept, potrivit disp. art. 712 alin. I C.pr.civ., împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum și împotriva oricărui act de executare, se poate face contestație la executare în termen de către cei interesați sau vătămați prin executare.
Așadar, instanța reține faptul că prezenta acțiune ce are ca obiect contestație la executare este mijlocul procesual prin care părțile interesate sau vătămate prin modul de realizare a executării silite, cu neobservarea sau ignorarea condițiilor și formalităților stabilite de procedura execuțională, se pot plânge instanței competente în vederea desființării sau anulării formelor sau actelor de executare nelegale.
Potrivit art. 697 alin. (l) C.pr.civ., în cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat în scris de către executorul judecătoresc, executarea se perimă de drept iar conform art. 698 alin. (l) C. proc civ., perimarea se constată de către instanța de executare, la cererea executorului judecătoresc sau a părłii interesate, prin încheiere dată cu citarea în termen scurt a păr!ilor. (2) Perimarea executării atrage desființarea tuturor actelor de executare, cu excepția celor care au dus la realizarea, în parte, a creanței cuprinse în titlul executoriu și a accesoriilor.
Rezultă așadar că una dintre condițiile care, cumulativ, trebuie întrunite este ca executorul judecătoresc să fi solicitat în scris creditorului îndeplinirea actului sau demersului necesar executării silite.
Comunicarea trebuie făcută printr-un mijloc care asigură transmiterea și confirmarea primirii acestuia. Textul legal este în concordanță cu noua concepție privind executarea silită în cadrul căreia executorul trebuie să aibă rol activ, să stăruie prin toate mijloacele admise de lege pentru realizarea integrală și cu celeritate a obligației din titlul executoriu, cu respectarea dispozițiilor legale, a drepturilor părților și ale altor persoane interesate.
În consecință, odată legal sesizat, executorul judecătoresc trebuie să îndeplinească actele de executare în ordinea și la termenele stabilite de lege, fără a mai fi nevoie de vreo cerere ulterioară a creditorului în acest sens.
Or, în cauză nu s-a făcut dovada că în dosarul execuțional nr. R/2019, executorul judecătoresc ar fi solicitat creditorului, în scris, să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite.
Prin urmare, chiar dacă între unele acte de executare efectuate de executor au trecut mai mult de 6 luni, instanța constată că nu se poate reține o culpă a creditorului intimat în sensul lăsării în nelucrare a dosarului și, prin urmare, instanța reține că nu a intervenit perimarea executării silite. întrucât nu a existat o solicitare scrisă din partea executorului judecătoresc. aceasta fiind o condiție esențială con art. 697 alin. ( l ) C pr.civ..
În aceste condiții. fată de dispozitiile art. 697 alin.(l ) C pr.civ.. nu poate fi incidentă instituția perimarii executării silite. sens în care motivul de contestatie privind constatarea perimarii executării silite ce face obiectul dosarului de executare va fi respins ca neîntemeiat. Pentru toate aceste considerente, Instanța va respinge contestația la executare. ca neîntemeiată.
In ceea ce privește capătul de cerere având ca obiect acordarea cheltuielilor de judecată. în baza alt. 451 an. 453 C pr.civ., instanța va obliga contestatorul la plata către intinłat a cheltuielilor de Iudeeată ocazionate de prezenta cauz.ă, respectiv la plata sumei de I ROO lei, cu titlu de onoranu avocațial( f. 58-59).
Przenta hotărâre judecătorească se va comunica, din oficiu, BEJA MAGHIAR BOGDAN și
STANCA ROBERTINO IOAN. după rămanerea definitivă, conform art. 720 alin. (4) C .pr.civ
PENTRU ACESTE MO’TIVE, ÎN NUMELE LEGII HOTĂRĂȘTE,
Respinge contestația la executare privind pe contestatoarea POLIȚIA LOCALĂ SECTOR I BUCUREȘTI cu sediul în sector 1, București, STR. PROMETEU, nr. 26, bl. 14 G și pe intimat cu domiciliul în , ca neîntemeiată.
Obligă contestatorul la plata către intimat a cheltuielilor de judecată ocazionate de prezenta cauză. respectiv la plata sumei de 1300 lei, cu titlu de onorariu avocațial.
Prezenta hotărâre judecătorească se comunică, din oficiu, BEJA MAGHIAR BOGDAN și STANCA REBERTINO IOAN, după rămânerea definitivă, conform art. 720 alin. (4) C.pr.civ..
Cu drept de apel în termen de IO zile de la comunicarea prezentei hotărâri. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului I București.
Pronuntată, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi
13.12.2023.