Cum am anulat o executare de 10.000 CHF!
Definitiva la Tribunalul Prahova
Kruk pierde un nou proces pentru o suma de 10.000 CHF.
La inceputul lunii Octombrie, am prezentat o situatie in care a fost anulata o executare demarata de KRUK Romania pentru suma de 10.000 CHF, la care, bineinteles gigantul recuperarilor de creanta, a demarat calea Apelului.
Tribunalul Prahova a spulberat sperantele acestuia, clientul nemaifiind nevoit sa achite 10.000 CHF si urmand sa primeasca toate sumele retinute in cadrul executarii silite.
Termenul de a formula contestatia este de 15 zile de la comunicarea primelor acte de executare.(mai multe detalii aici)
Prescriptia opereaza doar la solicitarea celui interesat.
Astfel legea ce guverneaza prescriptia extinctiva in aceasta speta e Decretul nr. 167/1958, iar art.18 spune clar ”instanta de judecata si executorul judecatoresc sunt obligati ca din oficiu , sa cerceteze , daca dreptul la actiune sau la executare silita este prescris”.
Astfel potrivit art. 201 din Legea nr. 71/2011 prescriptiile incepute si neamplinite la data intrarii in vigoare a noului Cod civil raman supuse dispozitiilor legale care le-au instituit, in acest sens fiind si dispozitiile art. 6 alin 4 N.C. civ.
Mare atentie , termenul de formulare al contestatiei este de 15 zile de la primirea primelor acte de executare.
In situatia in care acest termen este depasit judecatoria poate respinge contestatia in baza exceptiei tardivitatii si nu se mai intra in fondul problemei dumneavoastra.
Respectand termenul de 15 zile am reusit sa anulam executarea silita demarata de InvestCapital ltd prin KRUK ca fiind demarata pentru o creanta prescrisa..
Mai jos regasiti cateva din cele invocate in cadrul contestatiei:
- In baza clauzelor contractului de credit in conditiile in care imprumutatul nu plateste la scadenta banca reziliaza de indata contractual fara alte formalitati, art. 12.2 din contract.
- In aceasta situatie “asa zisul creditor “ nu a uzat de calea conferita de lege si anume de executarea silita in termenul de 3 ani si astfel sa intrerupa acest termen.
Consecinta acestui fapt este asa cum prevede si art.707 c.p.civ “Prescriptia stinge dreptul de a obtine executarea silita si orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie” singura conditie este ca persoana interesata sa solicite constatarea acestei situatii ceea ce am indeplinit prin promovarea acestei actiuni.
Pentru ca o creanţă să poată fi pusă în executare, aceasta trebuie să fie certă, lichidă şi exigibilă.
Codul de procedură civilă stabileşte condiţiile în care o creanţă poate fi considerată certă, lichidă şi exigibilă şi pe cale de consecinţă poate reprezenta temei pentru executarea silita.
- Potrivit art.663 alin. 2 cod procedura civilă, creanţa este certă când existenţa ei neîndoielnică rezultă din însuşi titlul executoriu in speta de fata ne aflam în cazul contractului de împrumut si consider ca verificarea caracterului cert al creanţei creditorului, adică a existenţei acesteia, presupune de fapt o analiză a valabilităţii contractului încheiat între părţi, realizându-se astfel o cercetare chiar şi asupra înscrisului constatator, concluzia validităţii convenţiei putând duce la relevarea certitudinii creanţei.
Părţi
|
Şedinţe
|
Hotararea nu este definitiva, tocmai ce a fost pronuntata.
|
Părţi
|
Şedinţe
|
Căi atac
|
Citare prin publicitate
|
Hotararea este acum definitiva.
Av. Lazar Ioan
Tel.0721449675