Cererile de valoare redusa
Procedura reglementata de art. 1026-1033 cod procedura civila, al carui domeniu de aplicare este circumscris litigiilor având ca obiect creante a caror valoare nu depaseste suma de 10.000 lei si reprezinta o solutie optima pentru recuperarea cu celeritate a creantelor.
Conditii de admisibilitate:
- reclamantul trebuie sa aiba capacitate si calitate procesuala;
- sa justifice un interes;
- Creanta sa fie sub 10000 lei- doar debitul principal.
Procedura cererii de valoare redusa nu se aplica:
in materie fiscala, vamala sau administrativa;
-in ceea ce priveste raspunderea statului pentru acte sau omisiuni in cadrul exercitarii autoritatii publice;
cererilor privind starea civila sau capacitatea persoanelor fizice;
-drepturilor patrimoniale nascute din raporturile de familie (logodna, casatorie, regimuri matrimoniale, obligatie de intretinere s.a.);
mostenirilor;
-in materia insolventei, concordatului preventiv, procedurilor privind lichidarea societatilor insolvabile si a altor persoane juridice ori altor proceduri asemanatoare;
-asigurarilor sociale;
-in dreptul muncii;
-in ceea ce priveste inchirierea bunurilor imobile, cu exceptia actiunilor privind creantele având ca obiect plata unei sume de bani
arbitrajului;
-atingerilor aduse dreptului la viata privata sau altor drepturi care privesc personalitatea.
Instanta competenta
Cererea de valoare redusa este solutionata in prima instanta de judecatorie, iar din punct de vedere teritorial competenta se va stabili potrivit regulilor generale, ceea ce inseamna ca reclamantul va introduce cererea la judecatoria in a carei circumscriptie domiciliaza paratul.
Procedura incepe prin completarea formularului de cerere si depunerea acestuia la instanta. Aceasta transmite de indata cererea si formularul de raspuns catre parat.
Pârâtul are posibilitatea de a raspunde in termen de 30 de zile de la comunicarea actelor.
In situatia in care pârâtul are pretentii proprii in legatura cu cererea reclamantului, poate formula o cerere reconventionala.
Procedura cererii cu valoare redusa este scrisa si se desfasoara in camera de consiliu.
In cadrul procedurii cu privire la cererile de valoare redusa este permisa administrarea oricaror mijloace de proba, insa nu vor putea fi incuviintate acele probe a caror administrare necesita cheltuieli disproportionate fata de valoarea cererii introductive sau a cererii reconventionale.
Taxele judiciare de timbru
Cererile cu valoare redusa se taxeaza cu 50 lei, daca valoarea cererii nu depaseste 2.000 lei, si cu 200 lei, pentru cererile a caror valoare depaseste 2.000 lei.
Concluzii
Procedura cu privire la cererile de valoare redusa este simpla, rapida si accesibila oricarei persoane.